+381 69 280 42 99

Gletovanje pripada pripremnim radovima prilikom krečenja stana, posle ove operacije ide nanošenje boje. Sada ću Vam objasniti kako se pravilno gletuje u par koraka.

Postoje dosta vrsta gleta na tržištu i svaki majstor izabere sebi šta mu je najbolje. Ova stavka (gletovanje) je veoma bitna, jer se koriste različite vrste glet masa, isto kao i tehnike u nanošenju istih. U slučaju da se neki od ovih zahteva ne ispoštuje u potpunosti, postoje velike šanse da se završni radovi ne zadovolje odgovarajući kvalitet.

1. Glet masa
Obavezno pročitati uputstvo proizvođača. Prilikom gletovanja zidova prvi sloj umešane glet mase mora biti nešto gušći od svih narednih. Ova smesa se pravi uz pomoć dodatka za bušilicu, nalik mutilici, ili mikserom, mešanjem vode i pripremljene mase iz džaka (obavezno kada promešate ostaviti da ostoji 10 minuta, pa onda opet promešati). Što su neravnine veće, potrebno je naneti deblji sloj gleta (debljina ne sme biti više od 5mm), tako da u tom slučaju sama smesa mora biti malo gušća.

2. Nanošenje gleta
Materijal se stavlja na gletericu koja se ukoso povlači po zidu, čime se nanosi glet masa. U slobodnoj ruci možete držati špaklu, sa kojom ćete skupljti glet koji Vam se razvukao po alatu i time ga ponovo fokusirati na određene tačke. Postupak je veoma zabavan i prilično mehanički, dok se kroz samo gletovanje na neki način možete i umetnički izraziti.

3. Šmirglanje
Nakon nanošenja prvog sloja i njegovog sušenja, prelazi se na šmirglanje. Šmirglanje se vrši kružnim pokretima, finijom šmirglom i njime se skidaju sve izbočine sa zidova. Nakon završetka ovog postupka neophodno je ponovo premazati zid podlogom, kako bi se što bolje vezao drugi sloj gleta.

4. Drugi sloj gleta
Drugi sloj gleta se priprema isto kao i prvi, sa jedinom razlikom što je on sada nešto ređi. On služi za popunjavanje rupa i neravnina koje su ostale nakon prvog sloja. Po nanošenju drugog sloja gleta i njegovom sušenju, opet se pristupa šmirglanju, koje bi trebalo da dovede do potpuno ravnog zida bez izbočina i udubljenja.

Krecenje stana Beograd


U slučaju da niste zadovoljni i smatrate da niste postigli zadovoljavajuć izgled zida, celokupan postupak možete ponoviti još jednom, ovoga puta još ređom glet masom. Nakon završetka gletovanja pristupate bojenju zidova u željene nijanse, ali tek kada se zidovi u potpunosti osuše. Svaki proizvođač glet mase na pakovanju naznači vreme koje je potrebno za sušenje, ali je idealno da to bude od dva do osam sati.

Gipsani radovi Najbolja cena Beograd

Krecenje stana Beograd

Garantovano
najniže cene

Najbolje cene u Beogradu!

Dugogodišnje
iskustvo

Uverite se u kvalitet koji pružamo dugi niz godina.

pružanje
garancije

Pružamo garanciju na naše radove u trajanju 1 godine.